Етап 3 Множествен миелом: Симптоми, прогресия и продължителност на живота

Етап 3 Множествен миелом: Симптоми, прогресия и продължителност на живота

Множеството миелом е рак, който засяга костния мозък и вид кръвни клетки, известни като плазмени клетки. Ракът уврежда костите и предотвратява тялото да прави здрави кръвни клетки.

Хората не изпитват често множество симптоми на миелома, докато достигнат етап 3. На този етап ракът засяга множество области на тялото, причинявайки сложен сложен Симптоми.

Понастоящем няма лечение за множествен миелом, но лечението е на разположение. In this article, we explain the staging and progression, as well as life expectancy and outlook.

What is stage 3 multiple myeloma?

Myeloma creates abnormal plasma cells, leaving less room for Нормалните бели и червени кръвни клетки, които поддържат тялото здрави.

Когато миеломните клетки се разделят и растат, те могат да причинят увреждане на костите и да повлияят на кръвта, бъбреците и имунната система.

Всички ракови заболявания получават етап, които се отнасят до това колко далеч е напреднало болестта при дадено лице. Това може да помогне на лекарите да решат най -добрия курс на лечение. Освен това ще им даде представа как е вероятно ракът да напредва.

Лекарите използват международната система за поставяне (ISS), за да определят стадия на заболяването. Множествен миелом се дава етап номер 1, 2 или 3 въз основа на резултатите от два кръвни теста.

етапите на миелома са:

 • Трапяне: не-не-не. Активно разстройство, без симптоми.
 • Етап 1: Рано в заболяването, без симптоми.
 • Етап 2: Ракът напредва и причинява множество симптоми.
 • Етап 3: Ракът е в множество части на тялото и човек ще изпита сложни симптоми.

Продължителност на живота

Продължителност на живота означава колко дълго човек със етап 3 множество Миеломът може да очаква да живее, след като започне лечението. Може да се нарече и процент на преживяемост или средна преживяемост.

Средната преживяемост се намира, като се използват данни от голяма група хора с множествен миелом. Тази цифра е времето между първото лечение и смъртта.

Учените намират медианата, като разгледат половината от хората в изследването. Това означава, че е приблизително и не е точно прогнозиране на продължителността на живота.

Насоките на Американското дружество за борба с рака за продължителността на живота на хората с множество миеломи са:

Таблица>

Средна преживяемост 1 62 месеца 2 44 месеца 3 29 месеца

Всички са https://harmoniqhealth.com/bg/ е Различни, така че възрастта на човек, тяхното лечение и други фактори ще повлияят на техните перспективи. Лекар ще може да разгледа конкретната ситуация на индивида и да даде на човека по -точна оценка.

Прогресия

С напредването на множествения миелом човек вероятно ще изпита повече симптоми на болестта. Те могат също да изпитат досадни странични ефекти от лекарства и лечение.

Множественият миелом често отслабва костите и може да причини фрактури. Костите в гръбначния стълб могат да се срутят и да повредят гръбначния мозък, който е колекция от нерви отзад. Това може да причини усещане за изтръпване или изтръпване в краката и краката.

Костите могат да се повредят, счупят или болезнени. Увреждането на костите може да окаже натиск върху гръбначния стълб и да причини болка в гърба.

Множественият миелом може да попречи на тялото да направи достатъчно здрави червени кръвни клетки. Когато в тялото няма достатъчно червени кръвни клетки, човек може да развие анемия. Анемията може да накара човек да се почувства много уморен, слаб или без дъх.

Високо ниво на калций в кръвта е известно като хиперкалцемия. Твърде много калций в кръвта може да причини ниска енергия, болест, дехидратация и запек.

Множественият миелом и неговите лечения също могат да повредят бъбреците. Ако бъбреците спрат да работят правилно, човек може да изпита редица симптоми, включително умора, сърбеж на кожата, подути глезени, отслабване или не иска да яде и гадене.

Освен това, множеството миелом може да отслаби човек имунна система. Имунната система предпазва тялото от болест, така че човек може да стане по -податлив на сериозни инфекции.

Ако човек има симптоми на инфекция, като повишена температура и повишена сърдечна честота, той трябва да търси медицински внимание възможно най -скоро.

Много от тези симптоми могат да бъдат управлявани с лекарства и лечение. Човек с множествен миелом ще се нуждае от редовни срещи за проверка, за да наблюдава прогресирането на заболяването и дали лечението работи.

Хората с множество миеломи винаги трябва да търсят медицинска помощ, ако симптомите им се променят или се влошат.

Лечение и справяне

Въпреки че няма лечение за множествен миелом, е налично лечение. Лечението има за цел да подобри качеството на живот на човека и да предотврати разпространението на рака допълнително.

Лечението също може да помогне при симптоми, причинени от множествен миелом, като костна болка и липса на енергия.

На човек с множествен миелом, който е етап 2 или по -висок, вероятно ще бъде предложен лекарства, които да помогнат да се запазят костите си силни, ако ракът ги е отслабил. Комбинация от лекарства, включително химиотерапевтични лекарства, обикновено работи най -добре.

Множественият миелом спира стволовите клетки да работят правилно. Това са клетките, които създават нови кръвни клетки. Трансплантацията на стволови клетки замества болни стволови клетки със здрави и често се използва за лечение на тази форма на рак.

човек с множество миеломи вероятно ще има ниска кръвна картина. Това означава, че те имат по -малко кръвни клетки от средните и може да се нуждаят от трансфузия.

Антибиотици и болкоуспокояващи могат да помогнат за лечение на всякакви инфекции и облекчаване на болката.

Клиничните изпитвания помагат на медицинските специалисти да намерят по -добре начини за лечение на болести и болести. Човек, който се лекува с множество миеломи, може да бъде помолен да участва в клинично изпитване за тестване на нови лечения и лекарства.

Животът с рак може да бъде предизвикателство, така че помага да има подкрепа от приятели, семейство и Групи за подкрепа с други хора, които имат множество миеломи. Хората могат също да намерят подкрепа от благотворителни организации и онлайн общности.

Има някои промени в начина на живот, които човек с множество миеломи може да направи, за да им помогне да се справят със симптомите. Те включват:

 • Поддържане на активни и мобилни
 • Ядене на здравословна диета с много плодове и зеленчуци
 • Пиене на много течности
 • Наличието на ваксинация срещу грип всяка година

Хората също могат да изберат някои допълнителни терапии, като масаж или медитация, за да намалят стреса и да подобрят цялостното им благополучие. От съществено значение е да се използват тези терапии заедно с традиционното лечение на рак.

перспектива

Средната продължителност на живота за хора с множество миеломи е само приблизителни, тъй като всеки човек е различен и ще реагира на лечението различно. Животът за по -дълго от средното е възможно и лечението непрекъснато напредва чрез клинични изпитвания.

Разбирането на продължителността на живота и перспективите може да помогне на някого да планира, да намери подкрепа и да вземе решение за най -доброто лечение за тях.

 • Кръв/хематология
 • Кости/ортопедии
 • Рак/онкология

Contents